http://www.zennies.nl/image/cache/catalog/Blog/probiotica-voor-kinderen-1170x600.jpg

Probiotica voor kinderen

  • 11 Feb 2017
  • |   0 Comments

Is Probiotica voor kinderen?

Iedereen met baby's, peuters en jonge kinderen hebben het meegemaakt: buikpijn, virussen, hoesten, verkoudheid, (met name na een anti-biotica kuur) vooral bij de peuterzaal/kleuterschool worden de bacteriën rijkelijk verspreidt.


Antibiotica of Probiotica

Antibiotica werkt door ofwel het elimineren van bacterie of het stoppen van groeien van bacteriën. Helaas maken ze geen onderscheidt van goede bacterie of slechte bacteriën in onze maag. Dit kan leiden tot een onevenwichtige darmflora dit kan daarom een aantal gevolgen hebben voor een aantal processen in ons lichaam inclusief:

de vorming van ontlasting,  de gezondheid van ons spijsverteringsstelsel, de productie van belangrijke vitaminen (zoals vitamine B) door ons lichaam en het functioneren van ons lichaam

Als dit het potentieel effect van antibiotica heeft bij volwassenen, denk dan eens aan het effect wat het kan hebben bij baby's en zeer jonge kinderen van wie het immuunsysteem nog niet volledig gevormd zijn en daardoor erg kwetsbaar.  Kinderen zijn bijzonder gevoelig wanneer het evenwicht tussen goede en schadelijke bacteriën verstoort raken. 


Probiotica en het immuunsysteem

Kinderen hebben verhoogd risico op ziektes wanneer ze terugkeren naar school, omdat op deze momenten bacteriën erg dominant aanwezig zijn.
Je weet het misschien niet, maar het belangrijkste stukje van je kind's immuunsysteem zit in hun darmen-dat geldt trouwens ook voor jou! 
Dit komt omdat 70% van antilichaam producerende cellen zich in het lichaam bevinden wat daarom Lymfeweefsel genoemd wordt of GALT
Zoals de naam al zegt wordt GALT gevonden in de darmen en omvat lymfocyten, macrofagen Peyers patches= (hier is helaas nog geen Nederlandse vertaling voor) en lymfeklieren. Het wordt beschouwd als de grootste verzameling van immuuncellen in het lichaam. GALT werkt hard zodat er geen ongewenste micro organismen (zoals bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten) ons lichaam kunnen binnendringen.

Dit is de reden waarom,  wanneer de gevoelige balans tussen goede en slechte bacteriën in het spijsverteringsstelsel wordt verstoord, een directe invloed kan hebben op de goede werking van het immuunsysteem.


Probiotica voor kinderen

Als u ervoor kiest om het niveau van natuurlijk voorkomende bacterie van uw kind aan te vullen, is het raadzaam om probiotica poeder voor kinderen te kiezen met name die:

met meerdere stammen stammen (voor maximale dekking van het spijsverteringskanaal), infantes stam (de belangrijkste stam gevonden in moedermelk),  een groot aantal kolonie vormende eenheden (bijvoorbeeld 1 miljard),  FOS vezels (prebiotisch), zonder smaak, geen klontering vormt,  geen noodzaak om in de koelkast te bewaren


Borstvoeding versus flesvoeding

Bij de geboorte is het maag-darmkanaal steriel er is dus een risico van kolonisatie door vele ongewenste micro-organismen uit het milieu.

Van zuigelingen tot peuters/kleuters wordt de initiële darmflora gedomineerd door bifidobacterium (voornamelijk bifidobacterium infantes)

Lactobacillus zijn in lagere aantallen aanwezig en de streptokokken en colibacterie nog steeds in lagere aantallen

In tegenstelling tot baby's die flesvoeding krijgen zijn Bifidobacterium zoals Bifidiv=bateru=ium infantis niet in hogere aantallen aanwezig en de flora is in plaats daarvan een mengsel van Lactobacillus, coliforms en Streptokokken. Met het bovenstaand in het achterhoofd zullen veel ouders ervoor kiezen om het voedsel van hun kinderen aan te vullen met een kind specifieke prebiotisch poeder. Dit is eenvoudig te doen als het smakeloos en klont vrij is. Het wordt dan gemakkelijker verwerkt in sap, water, melk of voedsel.


Voordat u uw kind supplementen geeft raden wij u aan een arts of gekwalificeerd voedingsdeskundige  te raadplegen.0 Comments

For Comment you need to Login